Apartmani Mostar Stari Grad Vidi Mapu
 

Saznajte Bečku priču

Vrhunski smještaj u srcu Mostara

Apartmani Vienna Story su smješteni u srcu grada Mostara u Starom gradu 350 m udaljeni od Starog Mosta, prekoputa nacionalnog muzeja "Muslibegovića kuća". Kuća je izgrađena 1902 godine austrougarskim stilom.U sklopu kuće je bio poznati vinski podrum sa kamenom buradi koji je izvozio vino u Austriju u Beč(Vienna) i druge evropske države. Kuća ima svoju istorijsku vrijednos i svoju priču.U zadnje vrijeme kuća je kopletno renovirana gdje je jednim dijelom zadržala austrougarski stil i šarm,u kući su sad izgrađeni eskluzivni apartmani za penoćište i odmor. Našim gostima su na raspolaganju vrhunski apartmani,dvorište za parkiranje automobila koje je pod video nadzorom te bašča za odmor i relaksaciju Apartmani se sastoji od hodnika sa plakarom za odjeću,mini modernom kuhinjom(sudopera,frizider i dva el.kola)zatim velika soba sa visokim strpovima austrougarski stil,koja služi za dnevni boravak i spavanje ,soba sadrži u jednom djelu sofa za sjedenje,klubski sto i TV (sa 45 kanala) a u drugom dijelu udobni spavaći kreveti sa noćnim komodama,u skopu apartmana se nalaze i lijepo urađena kupatila sa svom opremom,apartmani su još opremljeni klimom ,wi-fi,osnovnim posuđem,fenom za kosu,po potrebi se može koristiti i veš mašina u sklopu apartmana i bar za piće. usluga je odlična,ugodno i srdačno osoble Vam stoji non-stop na raspolaganju za bili koju uslugu i informaciju tako da se osjećate kao kod kuće.LOKACIJA I SADRŽAJ U BLIZINI APRTMANA

Aprtmani se nalaze u Starom dijelu grada i u bližoj okolini nalazi se sljedeći sadržaj: marketi,pijaca,apoteka,ambulanta,pekara,pozorište,park,vellness,bazeni,restorani,cafe barovi,noćni barovi,veliki tržni centar sa raznim sadržajem,autobuska stanica,taxi štandovi,muzeji, još mnogo drugog sadržaja.

OSTALE USLUGE U SKLOPU APARTMANA

organizacija po želji gostiju :
- Vodič za lokalne posjete po Mostaru i bližoj okolini,
- Organizacija posjeta u gradove Sarajevo,Konjic,Jablanica,Stolac,Čapljina,Neum,Međugorje,Dubrovnik...
- Organizacija izleta u turističke destinacije Blagaj,Počitelj,Međugorje,vodopad Kravice,Nacionalni park Hutovo blato,Pećina Vjetrenica,planina Riušte i Blidinje,
- Organizacija Zabave u prirodi:
- Rafting u kanjonu rijeke Neretve,lov,ribolov,planinarske šetnje,vožnja biciklom...
- Organizacija odmora na moru i planini

Oganizacija večernjih izlazaka,zabava,restorana,kina,te ostalih aktivnosti po želji gosta.

Napomena:ono gdje mi ne možemo lično učestvovati u organizaciji ,mi će mo Vam pomoći da zajednički organizujemo i preporučimo ono što je najbolje,najkvalitetnije i najefikasnije za Vas. Jer mi smo tu zbog Vas! .

Podrum vina i rakije Velimir Oborina

Porodica Oborina se bavila vinarstvom kroz više generacija i dala je značajan doprinos razvoju hercegovačkog vinogradarstva i vinarstva. Vasilije Oborina je došao u Mostar iz Orašja, u Popovom Polju, krajem osamnaestog ili početkom devetnaestog vijeka. U Mostaru mu se rodo sin Jov, koji se bavi proizvodnjom i prodajom vina. U kući u Brankovcu (danas ul. Osmana Đikića) imao je podrum u kojem je proizvodio vino. Ova kuća srušena je 1946. radi proširenja ulice. Velimir Oborina se rodio 1868. godine. Otac ga šalje na školovanje u trgovačku školu u Graz. Nakon prerane očeve smrti, Velimir se vraća u Mostar i preuzima i proširuje porodčni posao. Intenzivno radi na usavršavanju proizvodnje hercegovačkih vina i postaje veletrgovac. Kupuje Didarevu kulu na Čitluku i tu pravi novi vinsi podrum. Otvara filijalu u Beogradu.Godine 1902. je gradnja velike, moderne kuće u Mrakovoj ulici u Brankovcu (sada ul. Braće Knežića, br. 2). U osnovi kuće sagrađen je savremeni vinski podrum, duboko ukopan u zemlju. Imao je betonske cisterne, obložene staklenim pložama i bio snabdjeven najmodernijom opremom za proizvodnju vina. Radove je izvodila austrijska firma Rostock & Hoffener, Cementfassbau - Gestellshaft, Klosterneuberg bei Wien. Iznad ove kuće postojao je "godnji" podrum, gdje se vršio otkup i prerada grožđa i pekla rakija, kao u podrumu u Čitluku. Godine 1905. se Jovo Oborina školuje u Gimnaziji u Novom Sadu, a potom u čuvenoj vinogradarskoj školi u Klosterneubergu kod Beča. Nakon opčeve smrti nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje i trgovine vinom.


Stečena znanja koristi za osamrevenjavanje i dalje usavršavanje proizvodnje vina. Razvija moderni marketing, te svojim kupcima poklanja raznovrsne reklamne materijale. Nažalost, planovi za daljnje proširenje i razvoj poslova su ocujećeni, jer je tragično završio - njegov život je prerano nasilno prekinut 1941. godine, tokom II svjetskog rata. Podrum mostarskog vina i rakije Velimir Oborina učestvovaio je na brojnim međunarodnim manifestacijama i izložbama vina i nagrađivan je nizom priznanja i medalja za visoki kvalitet hercegovačkih vina "Žilavke" i "Blatine".


Na izložbi vina u Mistellbachu 1909. godine "Žilavka" i "Blatina" iz ovog podruma odlikovane su prvom nagradom - zlatnom medaljom. Iste godine, maja 1909., na izložbi vina u organizaciji društva iz beča, nagrađena je "Blatina" iz podruma Velimir Oborina. Na Kolonijalnoj izložbi u Parizu 1937.godine odlikovana je "Žilavka" Velimira Oborine. Godine 1923. Velimiru Oborini je dodijeljena titula Kraljevskog dvorskog liferanta.


Podrum je prestao da radi nakon smrti Jove Oborine i vanredne situacije tokom II Svjetskog rata. Nakon završetka rata izvršena je nacionalizacija svih industrijskih objekata pa i ovod, te podrum vina i rakije "Velimir Oborina zvanično prestaje da postoji.


Tokom posljednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, porodična kuća porodice Oborina u Brankovcu je zapaljena. U velikom požaru je uništena sva dokumetacija i većina fotografija vezanih za vinski podrum i proizvodnju vina, koje je porodica posjedovala. Podrum (građevinski dio) je sačuvan i danas, te nakon raščišćavanja daje impresivnu sliku o visokom nivou vinarske proizvodnje u Hercegovini, u vremenu prije stotnu godina. Ovaj zapis je nepotpun zbog gore navedenih činjenica, a načinjen je na osnovu sjećanja članova porodice - nasljednika Jove Oborine, nekoliko sačuvanih medalja i fotografija, te oskudnih podataka iz relevantne literature.